Rabu, Mac 31, 2010

~hmmmm~

lame x update blog nie..he3
asyik bz ngn akaun...HE...data struk,..hu3..so tension... =(
esk kne anta aagnmnent akaun ngn test home sekali...pergh...mmg gler kentang...
Hari khamis nie ingt nk alik muOOO...he3 (mak windu kt anak die..ahaksz...) tp mmg alik..
nk alik..nk alik...

Ahad, Mac 21, 2010

~♥Alice In Wonderland♥~


Smlm g tgk "Alice In Wonderland"...he3
ley r layan cite 2...tp...time tgk movie 2...terkezot lak, ley rmai family n dak2 yg tgk..hu3
normal r 2 kn...hmmmm da cite disney..msti r dak2 yg rmai tgk kn....he3
pape pon..best gak la cite nie...g la tgk ye...lau xsempat..download aje..

~Ayat Cinta Menurut Sabda RASULULLAH S.A.W~


Sabda Rasulullah Saw:

"Barang siapa yg menghafal dan mengamalkan 7 kalimah ini akn dimuliakan oleh ALLAH s.w.t dan malaikat dan akn diampunkan dosa-dosanya walau sebyk buih di lautan"
  • Bismillahhirrahmannirrahim

Pd tiap2 hendak melakukan sesuatu

  • Alhamdulilah

Pd tiap2 habis melakukan sesuatu

  • Astaghfirrullah

Jika tersilap mengatakan sesuatu yg buruk

  • Insya Allah

Jika ingin melakukan sesuatu pd masa akn dtg

  • LahaulawalaQuataillahbillah

Bila x dpt melakukan sesuatu yg agak berat atau melihat sesuatu yg buruk

  • Innalilah

Jika menhadapi musibah atau melihat kematian

  • LaailaahaillAllah

Bacalah sepnjng siang dan mlm sebyk-byknya, amalkan selalu moga2 kita tergolong di kalangan org yg terpilih oleh ALLAH s.w.t.

**Amalkan dan semoga jiwa x kacau dan lebih damai..........=)

Sabtu, Mac 20, 2010

~akhirnyer....selesai 1 asgmnt yg sgt memenatkan..hu3~

letih sgt3 arinie...hmmmm..
bgn jek tdo terus wt HE...settlekn..n edit2 sblm nk print..adeh..
sgt..sgt..sgt...memenatkan...
dari bgn tdo smpai kol 5 lbh xmkn pape..hu3 ley kne gastrik cmni...hu3
mmg pakse diri utk bertahan td..hu3
settlekn bnde2 nie...pastu bru dpt mkn...
cian kt ketua..asyik kne mrah jek ngn ak..(sowi ye cami..he3)
tension sbb xmkn..he3 pape pon smuenyer dpt di settlekn dlm mase yg ditetapkan...
Alhamdulilah...
nie time wt account n proposal struktur data...hu3
chayok2....be the best!!!!!!!!!!!!! =)
nk tgk wayang...hu3 Alice In wonderland...hu3

Isnin, Mac 15, 2010

****Hostel perwira****

hmmmmmmm da alik hstel da...
esk test..wish me luck k..
doakan kite dpt jwb...amin..amin...amin... =)
nti kite update laen k...
nk sambung stdy...
diskrit...diskrit....diskrit
rase cm nk rebus jek buku nie... pastu minum air nyer..
gerenti dpt jwb exam nti kn...
hu3
(2 r petua yg en.Ku bg kt ak..adeh..)

Sabtu, Mac 13, 2010

:)>-:)>-:)>-at home:)>-:)>-:)>-


bosan dok kt bilik jek..he3
arini de kt umh..hmmm saje alik..nk release tension ckit..
serabut pale ngn asgmnt yg xciap2 lg...hu3
alik nie ingtkn nk tgk bby my sepupu..tp
bby 2 msuk hspital alik sbb sesak nafas kot(maksedara yg kabo)...hmmm
lau dpt tgk nti..okla..tp lau x...hmm terkilan plk..
whatever...nk jmp ifan comey..he3
windu nk maen2 ngn die.. =)
sedih...xdpt jmp kak long..uuuuwwwaaaaaaaa........
kak long da g italy...

Rabu, Mac 10, 2010

~with my frenzz....luv u all~

ngn tuan hj.Sazali


....................


..............


.......


....


..

Selasa, Mac 09, 2010

~my konvo~

*misssss my mummy.... =( *
*time nie my mummy cium kedua pipi...he3 terharula sgt2...sipi2 mengalirkan air mata kegembiraan..hmmmm so sweet....*

~kenangan Terindah~


............

.......

...

..

.

..............

...........

........

....

..

~suke bgn pg...hahahahaha..~

suke..suke..suke....
pg td terpakse g seminar anjuran FTTM...
ciap amek attendent lg...xtahan....
seminar 2 tentang ICT n die bg tips tok final Project...hu3
tajuk die...Program Sehari Bersama Profesor-Adjung FTTM 2010
==The Final Project:Path For Career Development==
==by; Dr.Dzaharudin Bin Mansor==
Antara tip2 yg die bg....hmmmm
*Understand the problem
*research
*Think then do...
*Innovate&differentiate
*platform&tool approach

Isnin, Mac 08, 2010

~so stressSsss~

aaarrgghh...mlm nie test structure data...hhmmmm
ntah nk jwb pe ek...adeh...
da la sakit pale mlm td...mmg xley nk stdy...
nie bru nk stdy tol2...
so...Doa-doakn la ak dpt jwb ye...hmmm =(
tips...wtla cm kt pic 2 tok ilangkn stress yg terlampau...hahahaahahah(wt lawak jek)

Jumaat, Mac 05, 2010

♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•
Bab 5

DI mejaku, aku buat-buat sibuk.Renungan tajam Sharifah,kucuba buat tidak tahu. Akutahu Sharifah masih tidak berpuas hati denganku. Sejak duahari lalu. Sejak kuceritakan tentang keterlupaan janjiku padaCharming. Padahal aku memang tidak sengaja. Memangbetul-betul lupa. Takkan dia tak boleh terima langsungalasanku itu? Alamak, dia datanglah. Aku cepat-cepatmembuka fail Purchasing. Buat-buat sibuk meneliti senaraicreditors. Sharifah memeluk tubuh di hadapanku. Tercegatbagai bos nak marah staf bawahan. Perlahan aku mengangkatmuka.“Dah call belum?” soalnya tanpa memberi salam.Aku bersandar ke kerusi. “Kan aku dah call hari tu.Dia off handphone dia. Nak buat macam mana? Dia takseriuslah tu.”“Itu hari Sabtu lepas, sekarang dah Isnin. Call ladia.”Aku termenung. Mencari-cari akal untuk mengelakdaripada terpaksa akur pada arahan Sharifah. Tatkala itu jugapandanganku berlaga dengan wajah Encik Firdaus yangserius.Aku melihat jam di dinding. Hampir sebelas pagi.Lambat pula Encik Firdaus masuk ke pejabat hari ini. Mukapun serius semacam. Takut pula aku tengok. Sudahnya,pandanganku segera kualihkan, menghadap wajah Sharifahyang tidak begitu ceria hari ini. Pun serius juga. Agaknya harini, hari muka serius sedunia kut. Aku tersengih. Kelakardengan lawakku sendiri.“Diya! I’m talking to you. Kau dah call dia belum?”soal Sharifah dengan suara sedikit tinggi.Aku menggaru kepala yang tidak gatal. Apalahyang hendak kukatakan pada gadis ini?“Aku rasalah, dia ni mesti dah kahwin. Yalah… cubakau fikir, kenapa dia off telefon? Pasal tukan weekend. Diamesti spend time dengan famili dia. Tak nak terkantoilah tu.Betul tak apa aku cakap? Dia tu cuma nak permainkan akuaja!” Akhirnya aku mendapat idea paling logik untukdiberikan pada Sharifah. Untuk mengelak daripada arahanSharifah.“Banyaklah kau punya kahwin. Berapa kali kau calldia?”Perlahan aku mengangkat jari telunjuk.Menunjukkan isyarat satu bersama senyuman kecut. Sharifahni, kalau dah marah, takut pula aku tengok.“Sekali? Hari Sabtu tu ajalah kau call dia? Lepas tu?”“Aku call dia off. Jadi takkan aku nak call lagi. Diatak nak diganggulah tu. Mesti dia dengan anak isteri dia tu.Dia berbahagia di sana, kau marah-marah aku kat sini. Takadil tahu tak?”“Yalah. Kau sepatutnya call dia. Minta maaf.Masalahnya kau dah janji dengan dia. Jadi, kau tak patutlahbuat dia macam tu.”“Aku dah call kan? Lagipun aku bukan sengaja.Memang aku terlupalah. Aku sembang dengan mak akudekat dua jam tau. Mana aku tak lupa. Bukan salah aku. Diapun tak ada telefon kau, tanyakan pasal aku. Itumenunjukkan yang dia memang tak serius dengan aku. Yangkau pula, janganlah marah aku sampai macam ni sekali.Kaukan kawan aku. Bukan kawan Si Charming tu.”Sharifah mengeluh perlahan. Mungkin amarahnyasudah sedikit kendur.“Ego juga kau ni ya? Tak nak beralah. Kalau macamni, aku pun tak tahu nak cakap apalah. Suka hati kaulah Diya.Janji kau bahagia!” katanya macam orang merajuk.Aku tersengih. Mungkin betul kata-kata Sharifahitu. Berat hatiku untuk membuka langkah pertama.Sebenarnya bukan aku ego. Tapi, aku malu.“Rancak nampak. Tak ada kerja ke?”Teguran itu membuatkan aku dan Sharifah samasamaterkejut. Encik Firdaus tercegat di belakang kami. Sejakbila pula dia di situ? Tadi aku tengok sedang berbual denganMira. Aku tersengih. Sharifah pun sama. Alamak! Kantoidengan bos la…“Ada Encik Firdaus. Tapi, semua dah siap,” jawabSharifah sambil tersenyum panjang.Encik Firdaus turut tersenyum.Aik! Tadi bukan main serius lagi mukanya. Bercakapdengan Mira, sikit pun tak senyum. Sekarang, bukan mainmanis pula senyumannya. Pelik betullah bos aku ni. Tapi,kalau dia senyum macam ni selalukan, bagus. Ceria sikitpejabat ni. Aku tersenyum dalam diam.“Yes, Diya? Anything to share?” soal Encik Firdaussambil menikam mataku dengan renungannya yang redup.Aduhai, lupa sekejap aku pada Charming. Aku tersenyumsambil menggeleng. Apalah hati ni. Cepat sangat tergugat. Hihi hi.“Tak ada apa-apalah encik,” sangkalku.“Orang… kalau senyum sorang-sorang, there’smust be something. Adalah yang buat hati senang tu ya?”Aku cuma tersengih.Encik Firdaus pula menyambung senyum sebelumberlalu.“Berborak boleh. Tapi, kerja kena jalan tau.” Dalamlembut, sempat dia bahasakan aku dan Sharifah.Hampeh betul! Aku mencebik.Sharifah pula tersengih.“Ini semua kau punya pasal. Kau ajak aku sembangpasal Charming time kerja macam ni, kenapa?” ujarku setelahbayang Encik Firdaus menghilang.Sharifah tergelak kecil sambil berlalu ke mejanya.“Tapi, aku peliklah. Semenjak dua menjak ni, diaselalu muncul tiba-tiba kat belakang kau. Kenapa ya?” soalSharifah sambil memandangku hairan.“Kau nak aku jawab ke soalan tu?”Sharifah mengangguk.Baru mahu membuka mulut, tiba-tiba Windowkesayanganku muncul di skrin komputer. Mana satu nak buatdulu ni? Jawab soalan Sharifah atau baca pesanan Charming?“Kenapa?” soal Sharifah sekali lagi.Aku berpaling padanya.“Kau tahu tak suara kau tu, sampai pak guard katguard house tu pun boleh dengar tahu tak? Mahu dia takdatang senyap-senyap macam tu. Nasib baik dia sound dalam lembut. Kalau tak, buat malu aja tau.”“Ya ke? Aku rasa suara aku tak ada la kuat sangat…”“Kau yang perasan suara kau tak kuat. Padahal satuoffice ni boleh dengar suara kau yang merdu tu.”Sharifah termangu seketika. Aku tersenyum melihat gelagat Sharifah yang sedikit blur. Suka aku lihat wajah dia macam tu. Cute. Kemudian mataku teralih keWindow Charming.Charming: Hai sayang… I dapat message U. Sorry Imemang offline kalau weekend.Aku termangu sambil menongkat dagu.Mungkinkah betul telahanku tadi? Entah-entah dia dahkahwin. Sebab tu dia matikan telefon dan sebab itu jugalahdia tidak melayari YM. Hatiku tiba-tiba jadi tidak enak. Apaakan jadi kalau aku jatuh cinta pada suami orang. Tidak mungkin! Aku tidak mahu bercinta dengan suami orang.Charming: I spend masa untuk mummy I. Tak boleh buat benda lain. Weekend is just for her.Yelah tu! Untuk mummy ke untuk isteri? hatiku berdetik tiba-tiba.Charming: I belum kahwin la. Tahu apa ada dalamkepala U tu. Sebab belum kahwin la, masa weekend cumauntuk dia.Wajahku terasa membahang. Dia tahu apa yang akufikir? Dia ni, orang ke hantu? Ini yang buat aku seriau ni.Charming: U? Ada ke tak tu?Ugly Betty: Ada.Charming: Naper diam?Ugly Betty: Tak ada apa-apalah!Charming: Kata nak miss call. Tak ada pun...Ugly Betty: Kan I dah minta maaf. Tak sengaja. Ibetul-betul lupa.Charming: Lupa? Bergayut dengan pakwe ke?Ugly Betty: Mak I la. Lepas I cakap dengan U, mak Icall. Sembang dengan dia sampai dua jam lebih. Lepas tu,terus lupa. So sorry!Charming: Tak apa. But U know something?Ugly Betty: ?Charming: Lepas I cakap ngan U mlm tu, I got onemiss call. I thought it was U.Aku senyum. Siapalah yang miss call tu? Rasakurang senang tiba-tiba menyelinap di hati. Ada rasa marahpada orang yang buat miss call tu. Cemburu ke ni? Ish!Takkanlah.Ugly Betty: Then?Charming: I returned the call. And, it was adisaster, U know…Keningku berkerut. Disaster? Macam teruk sajabunyinya. Apa yang disaster tu? Jemariku pantas menaip.Ugly Betty: Disaster?Charming: Ya. Rupa-rupanya pompuan Indon.Salah nombor. Satu malam dia ganggu I. Lastly, I switchedoff my phone.Oh… Patutlah aku telefon tidak dapat. Takutkanperempuan Indon rupanya. Aku tergelak kecil. Penakut jugaorangnya.Charming: Apa gelak2?Jemari segera melekap di bibirku. Misteri betullahdia ni. Macam tahu semua yang aku rasa. Macam tahu semuayang aku buat. Menakutkan betul!Ugly Betty: Patutlah saya call tak dapat.Charming: Berapa kali U call? Bila?Ugly Betty: Ada la. Tapi, U off.Charming: I off malam tu jer. Lepas tu I on myhandphone.Ugly Betty: Hi hi hi...Charming: Sekali cuba saja ye? Lepas tu, terusdiam. Tak tunjuk efforts yang baik pun nak kawan ngan I.Tapi, tak apa... I x kisah. Sebab I akan tunggu U sampai U sudinak keluar ngan I... & sampai U sudi terima I sebagai temanhidup U.Ugly Betty: Yelah tu. Entah2 U ni dah ada gf. Sajanak main2kan I.Charming: Terserah pada U. Tapi, I’m very sureabout my feeling.Aku tersenyum sendiri. Yalah tu. Susah pula hendak percaya. Tapi, dalam tak percaya itu jugalah hatiku tergoda.Dalam tak percaya itu jugalah, aku asyik membuai perasaan.Charming: So, bila kita nak jumpa?Aku kecut. Keasyikan tadi hilang tiba-tiba.Kenapalah soalan ini yang diulang-ulang? Kalau tidak jumpatidak boleh ke? Aku senang berkawan dengan cara ini. Akulebih senang kalau tidak perlu bertemu dengannya. Aku lebihselesa berhubung tanpa mengenalinya. Itu lebih membuataku berasa selamat. Bimbang untuk rapat dengan lelaki.Bimbang nanti berulang peristiwa hitam yang hampirmenggelapkan hidupku. Yang membuat aku serik untuk mengenali insan bergelar lelaki. Tapi, kenapa denganCharming, hatiku boleh lembut. Mungkinkah kerana akucuma mengenalinya di dunia maya? Mungkinkah itu sebabnya?Charming: Setiap kali tanya soalan ni, mesti xdereply.Ugly Betty: Hmmm... Tengoklah dulu.Charming: I x kisah. U ambiklah sebanyak mana masa yang U nak. I boleh tunggu.Aku tersenyum kecil. Betul ke dia sanggup tunggu?Mana ada lelaki macam tu di dalam dunia ini? Sanggup tunggu perempuan yang dia sendiri tidak pernah jumpa dantidak pernah kenal.Charming: K la. I ada meeting pas ni. Gtg. Next time kita sambung. Tapi, jangan lupa call malam ni. I tunggu.And, make sure U x lupa lagi.Ugly Betty: Insya-Allah.Charming: I tunggu. Bye.Ugly Betty: K.Aku termenung. Nampaknya malam ni, aku tidak boleh lagi mungkir janji. Window milik Charming aku tutup perlahan. Perlahan juga aku mula menongkat dagu. Mula melayan perasaan.Hish! Tak boleh berangan di sini. Banyak lagi kerja lain yang harus diselesaikan. Nak layan perasaan, tunggusampai rumah. Di sini, tempat kerja. Aku menghela nafas.Mencari semangat baru untuk meneruskan kerja. Terputus bicara dengan Charming pasti buat aku hilang semangat.Kalau boleh aku ingin berbicara dengannya sehingga keakhirnya. Tapi tukan mustahil.“Aik, lain macam aja? Tiba-tiba hilang semangat.Monyok aja aku tengok. Kenapa?” Sharifah bertanya tibatiba.Aku sengih. Ketara sangatkah perubahan wajahku?“Tadi Charming online.”“Okey la tu. Dia cakap apa?”“Dia tak marah pun. Malam ni dia suruh aku calldia,” ceritaku bersama senyuman yang meleret.“Amboi! Bukan main panjang senyum. Suka hatilahtu. Kali pertama aku tengok kau senyum bila cakap pasallelaki. Bertuah betul Charming tu ya. Macam manalahagaknya orang yang dah berjaya mencuri hati Adiya Fatihani?”Aku tersenyum lagi. Tiba-tiba rasa senang diusikbegitu. Ish! Kenapa tiba-tiba jadi macam ni ya? Telefon bimbitku menjerit tiba-tiba. Mengalih perhatianku seketika.Segera tanganku mencapai telefon di atas meja. Melihatsiapa gerangan pemanggilnya. Nombor baru yang tidak akukenali. Siapa pula ni?“Helo?”“Assalamualaikum, Tiha.”Aku tergamam. Tidak mungkin. Hanya sorangsahaja manusia yang panggil aku dengan panggilan itu.Tidak mungkin dia. Mana dia dapat nombor aku? Tidak!“Tiha?”“Waalaikumussalam,”“Ingat abang?”“Mana abang dapat nombor ni?” soalku dengansuara sedikit bergetar.“Mak Tiha bagi.”Habislah aku kali ni. Kenapalah dia muncul lagi?Ingatkan aku tak akan jumpa lagi dengan lelaki ini.“Kenapa tak balik masa kenduri kesyukuran abanghari tu?”“Sibuk. Tak dapat cuti,” jawabku dengan nada dingin. Terdengar tawa di hujung talian. Tawa yang buat akumenyampah.“Macam manalah rupa girl abang sekarang?Rindulah. Abang datang jumpa nanti. Okey?”“Tak payah. Lately, saya sibuk la.”“Abang datang nanti. Rindu sangat kat Tiha. Enamtahun tak tengok muka comel ni.”Aku kaku. Diam mendengar kata-kata itu. Rasa menyampah pada kata-kata itu tetap sama dengan rasamenyampahku enam tahun dahulu.“Okey la… saya banyak kerja ni.”“Okey, kita jumpa nanti. Abang sekarang pun, katShah Alam.”Talian segera kumatikan. Telefon bimbit kucampakke meja secara spontan. Dia kat Shah Alam? Tidak! Aku tidakmahu dengar berita seburuk ini. Lebih-lebih lagi pada aku menikmati kebahagiaan bersama Charming. Tidak mungkin.Kenapa dia tidak bermastautin saja di Australia? Mengapadia perlu pulang ke sini dan mengganggu hidup aku lagi?“Kenapa Diya? Macam ada yang tak kena aja.”Aku pandang wajah Sharifah. Mesti dia perasanperubahan wajahku.“Abang Kamal,” jawabku sepatah.Riak wajah Sharifah nampak terkejut.“Abang Kamal call ke?” soalnya dengan nada terkejut.Aku mengangguk lemah.“Abang Kamal? Bila dia balik? And mana dia dapatnombor telefon kau?”Aku mengeluh bersama dengan muka yang cukupgelisah. “Mak aku bagi.”Sharifah turut mengeluh panjang.“Apa aku nak buat Sherry? Dia cakap dia ada katShah Alam sekarang. Aku tak sukalah macam ni…”“Relakslah. Janganlah menggelabah.”“Aku takut… aku tak nak jumpa dia. Kalau macamni, aku nak resignlah. Aku nak balik kampung. Tinggaldengan mak aku. Aku tak nak jumpa dia… aku tak naktengok muka dia.”“Kau ni… cakap macam budak-budak pulak.Janganlah gabra sangat. Kau bukan macam dulu lagikan?Aku yakin kau boleh berdepan dengan dia.”“Aku tak nak tengok muka dia. Aku menyampah!!!”“Sudahlah tu… cuba bertenang.”Aku pandang wajah Sharifah. Dia boleh suruh akubertenang? Bagaimana aku hendak bertenang kalau dibuatnya tiba-tiba dia tercegat di hadapanku? Aku mengeluh berat. Gusar memikirkan hati esok yang belumpasti kesudahannya.



Bab 4

♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•
AKU termenung di balkoni sambil mata tertancap pada gelagat Sharifah yang tersengih sendiri di hadapan komputer. Leka melayan teman-teman mayanya.Aku berpaling. Menghadap pada kegelapan malam. Sesekali melihat panorama malam di Bandar Raya Shah Alam ni,mendamaikan juga. Bolehlah mendamaikan hati aku yang tengah bergelora ini. Entah gelora apa yang melanda, akupun tak tahu. Gelora rindu ke? Gelora asmara ke? Entahlah…yang pasti bait-bait puitis lagu yang ditujukan padaku,melalui e-mel dua hari lalu, betul-betul buat aku jadi angau.Yang sedihnya aku angau sorang-sorang.Kad ucapan berisi bahasa puitis lagu Dealova, yangaku cetak dua hari lalu, kubiarkan sepi di atas meja. Sudahberpuluh kali kubaca dan sudahnya aku terbuai di dalam dunia indah yang sementara. Bila terjaga, aku sedar, akusedang menyeksa perasaan sendiri. Kejam sungguh perasaanini!Aku ingin menjadi mimpi indah dalamtidurmuAku ingin menjadi sesuatu yang mungkin bisakau rinduKarena langkah merapuh… tanpa dirimuKarena hati telah letihAku ingin menjadi sesuatuYang selalu bisa kau sentuh Aku ingin kau tahu, bahawa aku selalu memujamuTanpamu... sepinya waktu Merantai hati Bayangmu seakan-akanKau seperti nyanyian dalam hatiku yang memanggil Rinduku padamuSeperti udara yang kuhela… kau selalu ada Hanya dirimu yang bisa membuatku tenangTanpa dirimu aku merasa hilangDan sepi.Aku tersenyum. Sedap juga suara Sharifah ini.Dalam keasyikan membuai perasaan mendengar lagu yangkononnya ditujukan khas untukku itu, hatiku berdetik tibatiba.Aneh mendengar suara riang Sharifah menyanyi laguDealova. Lebih aneh apabila Sharifah seakan ingat keseluruhan lagu itu. Hebat juga budak ni. Tak sangka diahafal lagu tu. Selalunya bukan main susah dia nak hafal liriklagu. Aku berpaling, melihat Sharifah menyanyi-nyanyisambil memegang kertas yang aku cetak tempoh hari. Tidak!Aku menjerit sambil berlari ke arah Sharifah.Sharifah tergelak sambil mengangkat tangan, cubamenyelamatkan kertas yang berada di tangannya.“Bagi akulah!”Sharifah tergelak lagi. Untuk beberapa ketika kamiberebutkan sehelai kertas sebelum akhirnya Sharifahmengalah. Kertas itu diletakkan di tapak tangan aku. Akumenarik muncung, sambil bergerak ke sofa dan merebahkanbadan ke situ. Kertas yang sedikit keronyok itu aku pandang.“Itulah yang rahsia sangat tu ya?” Sharifah bersuarasambil melabuhkan punggung ke sofa, berhadapandenganku.Aku menjeling sekilas.“Romantiknya dia! Kau tak rasa apa-apa ke masabaca kata-kata indah tu? Ditujukan khas pada kau pulak tu?Kalaulah Azman layan aku macam ni… bahagianya aku!”Aku cuma memandang tingkah Sharifah yangtergedik-gedik itu. Budak ni, memanglah suka sangatberangan.“Diya… aku tanya ni!” Sekali lagi Sharifah bersuara.Aku mengeluh perlahan. Kalau aku tak rasa apaapa,takkanlah aku dah jadi angau macam ni, Sharifah oiii.Kata-kata itu cuma melantun di dalam hatiku. Tidakkuluahkan pada Sharifah. Sudahnya, aku mencapai kusyenlalu menutup wajah. Pura-pura tidur. Penat mahu melayanbicara Sharifah seterusnya. Semuanya nanti pasti berkisartentang Si Charming. Kalau boleh aku tidak mahu fikir puntentang lelaki itu saat ini. Satu-satunya lelaki maya yangberjaya mengetuk hati perempuanku. Ingatkan perasaan ituindah. Rupa-rupanya cukup menyakitkan. Di sebalik rasabahagia yang aku rasa sekarang, bagai ada selumbar yangmenyucuk hati. Entah kenapa, tidak pula aku tahu.“Diya… aku tanya ni, jawablah!” Sharifah bersuarasambil menarik kusyen yang menutup wajahku.Aku mengeluh lagi sambil bangkit daripadaberbaring. Wajah Sharifah kutatap untuk seketika.“Entahlah… aku tak tahulah!” Akhirnya akubersuara lemah.“Laaa… kenapa pulak? Aku cadangkan kau jumpaaja dengan Charming tu. Nampaknya dia macam serius aja.Kau cubalah dulu... bukan rugi apa-apa pun. Yang kau takutsangat dengan lelaki ni, kenapa?”“Siapa cakap aku takut? Aku tak takutlah. Kau ni,pandai-pandai aja!”“Aku yakin Si Charming ni serius dengan kau.Banyak kali dia YM aku tanyakan kau tau. Tunjuk perasaankonon! Kau tunjuk perasaan… tapi aku tengok macammakan hati aja.”“Kalau aku layan dia, aku lagi makan hati, tahu tak?”“Kenapa pulak? Senang aja. Dia nak jumpa, kaupergi ajalah. Bukan buat apa-apa pun. Kalau kau tak beranipergi sorang, aku boleh temankan. Aku pun nak juga kenaldengan jejaka yang seromantik ni. Mesti dia tu macam PrinceCharming kan?”Aku merenung tajam wajah Sharifah. Tinggi pulaimaginasi minah ni.“And… banyak kali dia call aku tau!” Suara Sharifahkembali serius.“Call kau? Apa dia nak?”“Dia minta nombor telefon kau.”“Kau bagi tak?”“Mestilah tak! Pada hal mulut aku ni gatal nak bagi.Kesian dia Diya… banyak kali dia mintak.”“Padan muka! Sekarang baru nak menggelabah!Masa aku terhegeh-hegeh, dia jual mahal. Buat aku ni,macam hidung tak mancung, pipi tersorong-sorong. Aku dukteringat dia siang malam, tahu tak? Seminggu aku tak lalumakan. Ada dia kisah? Tak ada pun. Sekarang bila aku belajarnak lupakan dia, dia buat macam ni pulak. Betul-betul buataku rasa terseksa, tahu tak? Sakit hati aku ni, tahu tak?Pedih…”“Tahu… tahu… tak payahlah asyik tanya tahu tak…tahu tak!” Sharifah bersuara separuh bergurau. Barangkali dialucu mendengar bicaraku yang berulang-ulang itu.“Tapi, kan aku dah cakap. Salah kau juga. Jumpatak nak. Nombor telefon pun kedekut. Cuba open sikit. Kauni, tertutup sangat. Get what I mean?” sambung Sharifahsedikit serius.Aku buat muka bodoh sambil menatap skrintelevisyen yang bercerita sendirian.“Kau nikan... aku tak tahulah nak cakap apa. Nakkata choosy sangat, masalahnya, senarai boyfriend langsungtak ada. Nak kata kau tak cantik… cantik. Nak kata tak adaorang nak… bersepah lelaki yang duk tunggu kau. Tu, Johansupervisor kat assembly tu, dah setahun tunggu kau.Sekarang ni pulak, aku tengok Encik Firdaus pun macam adaapa-apa aja dengan kau. Tu belum masuk budak Bangladengan Nepal tu lagi. So, apa lagi yang kau tunggu ha?”“Entahlah Sherry. Aku takutlah…” jawabkuperlahan. Sudah lama Sharifah tidak menyentuh hal lelakidenganku.Sharifah mengeluh. Perlahan dia bergerakmendekatiku. Memeluk bahuku sambil berdeham.“Apa yang kau takutkan? Ini lumrah hiduplah.Kecil, besar, bercinta, berkahwin. Then ada anak. Lepas tucucu. Lepas tu, tua. Kau mesti lalui tu semua.”“Aku takut kalau semuanya sama macam AbangKamal.”Sharifah mengeluh lagi.“Kau tak boleh samakan semua lelaki dalam duniani, dengan Abang Kamal tu. Tak semua lelaki macam tu la.Berapa ramai lagi lelaki baik dalam dunia ni. Kenapa kauasyik duk ingat dia? Buang masa kau aja. Cuba alihkan perhatian kau pada lelaki lain. Johan ke… Encik Firdaus ke…Charming ni ke… mesti kau sedar, masih ramai lagi lelakibaik dalam dunia ni. Percayalah cakap aku!”“Senanglah kau cakap. Bukan kau lalui semua tu.Aku tak boleh lupa apa yang dia buat kat aku. Sampai bila bilapun aku takkan lupa!”“Dah tu, sampai bila-bila pun kau tak nak bercinta?Tak nak kahwin? Kau ni,” bicara Sharifah terhenti di situ.Telefon bimbitnya yang menjerit memaksa dia mematikan bicara.Sharifah bangkit. Menuju ke meja komputer.Telefon bimbit di sebelah keyboard dicapai. Senyum mekar dibibirnya.Aku turut tersenyum. Buah hati telefonlah tu!Sharifah berlari ke arahku dengan lagak riang yang agak luarbiasa. Membuat aku dijentik rasa resah. Resah melihatkeriangan teman karibku itu. Janganlah keriangan itumembawa berita ngeri buatku.“Charming call. Dia nak cakap dengan kaulah!”Hampir terloncat aku di sofa. Mampus! Kan betultelahanku. Memang berita ngeri! Mana aku nak menyorok ni?Tak nak! Aku tak nak cakap dengan dia!Sharifah menghulurkan telefonnya.Aku menggeleng laju. Gila!“Jawablah! He’s on the line ni.”“Cakap ajalah aku dah tidur,” ujarku perlahan sambil bangkit dari sofa. Aku mesti masuk ke bilik. Menyorokdaripada Sharifah, juga Charming. Walaupun aku tahuCharming memang tidak akan nampak aku di situ.“Dah! Menggelabah pulak! Jawab ajalah.”Aku jegilkan mata pada Sharifah. Kurang asampunya budak. Ada ke cakap macam tu. Kalau Charmingdengar, malulah aku.Sharifah menghulurkan telefonnya sekali lagi.Dan sekali lagi jugalah aku menggeleng laju. Apaaku nak cakap dengan dia? Mesti nanti macam orang bodoh.Sharifah mengeluh geram. Sudahnya dia mencapai tanganku. Telefon diletakkan di atas tapak tanganku.“Jawab!” arahnya bagai mak orang.Aku ternganga. Habislah aku kali ni.Sharifah berlalu semula ke komputer, meninggalkanaku bersama telefonnya dan Charming di hujung talian.Bagai tidak percaya, insan yang sedang menunggu akumenjawab panggilan saat ini adalah Charming. Dalamgugup, telefon aku lekapkan ke telinga. Debar di dada hanyaTuhan sahaja yang tahu. Silap-silap boleh bisu aku malam ni.“Helo…”Aku terduduk. Bagai mahu luruh jantungmendengar suara itu. Buat kali pertama aku mendengar suara lelaki yang aku puja. Dalam terpaksa aku harus akui,indahnya perasaan ini. Walaupun aku berusaha untuk membuang nama lelaki itu, namun perasaan ini terlalu indahuntuk aku singkirkan begitu sahaja. Kelu. Sungguh aku kelumendengar suara itu. Bergetar perasaanku.“Helo. Ada orang ke tak ni?”Bibirku bergetar. Haruskah aku menjawab?“You? Ada ke tu?”“Ada!” Cepat bibirku menjawab. Cepat jugatanganku menutup mulut. Kantoi! Maknanya, kenalah akuteruskan perbualan ini. Apa yang hendak dibualkan?“Apa yang menggelabah sangat?” soalnya dengan suara yang cukup merdu di telingaku. Argh! Malunya... kandah cakap, dia dengar.“Errr… tak ada apalah. Tak ada apa-apa…”Terdengar gelak halus yang membuat jantungkumakin kencang berdegup. Tiba-tiba wajahku terasamembahang. Entah kenapa suasana yang dingin tadi, tibatibabertukar hangat. Panas. Mungkinkah disebabkan degupan jantungku yang terlalu kencang ini?“You dapat e-mel I tu?”“Dapat. Terima kasih,” jawabku malu-malu.“Terima kasih aja?”Aku terpaku lagi. Itu sajalah. Aku nak cakap apalagi? Cakap lebih-lebih karang, buat aku malu sendiri aja.Entah-entah lirik lagu tu, cuma untuk menyindir aku. Takmungkin perasaannya begitu terhadapku. Kalau aku…betullah. Aku rasa aku ni, dah tahap jatuh cinta!“About that words, I serius. I tak main-main.”Gulp! Biar betul! Macam mana dia tahu apa yangsedang bermain di kepalaku ini? Dan, betul ke dia serius?Sudahnya aku tergelak. Gelak sumbang.“Kenapa lama offline? You tahu I cari youkan? Balas dendam ya? Atau merajuk?”“Tak adalah. Busy sikit sekarang ni. Tak ada masa,”bohongku dengan nada tenang. Harap-harap memangkedengaran tenanglah.“Macam bohong aja…”“Betul. Tak bohong. Sibuk sikit.”“I call you? Give me your number!”“Phone I tengah chargelah. Dalam bilik,” bohongkulaju.“Macam-macam alasan you ya? Nak jumpa, tak nak.Nak call, tak boleh. Nak YM pulak, busy…” kedengaran suaradi sana mengeluh.Aku tersengih. Mendapat sedikit keselesaan untukmenyambung bicara dengan Charming. Dia yang bertanya.Jadi, kerjaku cuma jawab soalan. Tak payah nak pecah kepalafikir idea nak berborak. Dengan santai aku bersandar ke sofa.“Just give me the number. I’ll call. Tak seronoklahpakai phone kawan you. Entah-entah dia pun tengah tunggupanggilan.”“Errr… I tak hafal nombor I. Tak apalah. Dia takkisah. Lagipun dia tengah layan YM dengan boyfriend dia.”“Alasan. Tapi, sebenarnya you tak nak bagikan? Takapa… I akan cuba sampai berjaya. Sebab I rasa, you ni, is theone for me. So, I’ll try sampai berjaya.”Aku tergelak lagi. Yalah tu! Janganlah kau permainkan perasaan ini wahai lelaki.“Miss call I. Lepas tu I call you. Please… jangan adaalasan lagi.”“Okey!” Bagai dipukau aku menjawab.“Now!”“Errr... kejap!” Aku mula menggelabah. Kesilapanbesar. Bagaimana aku boleh tersilap cakap?“I tunggu ni. Okey?”“Okey…”Talian terputus. Dan aku termangu sendiri. Perlukahaku memberi nombor telefonku? Kalau dia cuma inginmempermainkan perasaanku, bagaimana? Telefon Sharifahkuletakkan di atas meja. Dan, deringan telefon bimbitkumenarik perhatian. Segera kucapai. Mak! Sukanya hati. Danaku menjawab panggilan itu sehingga kulupa janjiku pada seseorang….
♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤
Bab 3

AKU termangu sambil menongkat dagu. Leka melayan perasaan yang tidak menentu. Dua minggu selepas kali terakhir Si Charming muncul di skrin komputerku, lelaki itu menghilang lagi. Hancur luluh hati ini setiap kali melihat bicaraku tidak berbalas. Hancur luluh hatiku menanti munculnya Window yang aku rindui itu.Sampai hati dia. Sudahnya lebih seminggu YMku terbiar sepi.Malas aku nak buka. Buat sakit hati aku aja!“Diya…”“Hmmm...”“Diya…”“Apa?”Sharifah mendengus perlahan. Bahuku ditepuk lembut. Aku mengeluh. Sharifah ni memanglah,mengganggu betul!“Diya, pandanglah aku. Aku nak cakap ni.”Aku menoleh. Memandang wajah Sharifah yang tersengih senang. Kalaulah aku boleh seceria dia saat ini.Tapi, apakan daya…“Apa? Cakaplah…” sahutku malas.Sharifah tidak bersuara. Cuma jarinya menunjuk kearah skrin komputer.Aku kerutkan kening. Tidak faham maksud bahasa isyarat yang Sharifah gunakan. Lantak kaulah Sherry. Malas aku nak layan. Aku kembali merenung kosong ke skrin komputerku. Renungan kosong yang tiada apa-apa makna.“Diya… tengoklah sini!”Aku sedikit tersentak. Terkejut dengan suara Sharifah yang cukup dekat di telingaku. Aku tarik muka.Geram disergah begitu. “Apa? Terkejut aku tau!”Sharifah sengih. “Sorry. Kau pun satu, aku panggil buat blur aja. Kenapa?”Aku pandang wajah Sharifah dengan tidakberkelip.Sharifah tersengih lagi. “Janganlah pandang akumacam tu. Kau bukan tak tahu aku gabra kau pandang akumacam tu.”Aku menjeling. Tahu pun takut.“Apa dia?” soalku akhirnya.“Ni haaa… cuba kau tengok ni.”Aku memandang komputer Sharifah. Tak ada apaapapun.“Apa?” soalku hairan.Sharifah mendengus perlahan. “Kau on YM tak?”Aku mencebik sambil menggeleng perlahan.“Patut laaa. Ni ha, Prince Charming kau tanyakenapa dah lama kau tak online?” ujar Sharifah membaca YMdi skrin komputernya.Aku memandang Window di skrin komputerSharifah. Window milik Charming. Patutlah dari tadi duktunjuk komputernya. Rupa-rupanya ini yang dia nak beritahuaku. Aku bangkit dari kerusi. Melangkah mendekati Sharifah.“Apa dia cakap?” soalku dengan nada yang tidak begitu mesra. Ada rasa cemburu berputik di hati. Cemburu pada Sharifah kerana mendapat pesanan dari Charmingku.Tak adil. Aku yang sapa dia berbakul-bakul, dia buat tak layan aja. Sekarang dia boleh berkongsi cerita dengan kawan aku pulak.“Dia tanya pasal kaulah!”“Tanya apa? Apa yang dia nak tahu? Tak boleh tanya aku sendiri ke?”“Ek eleh minah ni... jelous la pulak. Dia nak tanyamacam mana, kau tak on pun.”Ya tak ya juga. Aku buat-buat selamba. “Mana adaaku jelous? Aku tanya aja, dia nak apa?”“Bacalah sendiri.”“Tak naklah. Nanti kut ada apa-apa rahsia, aku terbaca pulak!”“Diya… kau ni memanglah. Rahsia apanya? Baca ajalah! Kau ingat aku ada affair dengan Charming tu ke?Kalau kau tak nak baca, biar aku yang baca!”Aku senyum kecil. Sharifah ni, kadang-kadang terlebih emosional pula. Aku tarik kerusi lalu duduk disebelah Sharifah.“Mana?” soalku sambil meneliti Window di skrin komputernya.“Ni haaa. Yang kau tengok Window pakwe aku tua pasal!”Aku tersengih. Sharifah ni, kelakar juga. Ada kedengan kekasih hati pun boleh sembang dalam Yahoo Mesengger.“Dengan pakwe pun, kau layan YM ke?” tukasku.“Yalah… kan jauh,” jawab Sharifah juga dengansengih yang panjang.Aku menggeleng perlahan.Charming: Mana pergi kawan awak yer?Charming: Lama tak nampak. Charming: Sibuk ke dia?Aku termangu. Tidak tahu apa yang dirasakan saatini. Tersentuh juga hati ini apabila membaca kata-kata itu.Dia cari aku ke? Dia masih ingatkan aku ke? Tidak. Aku takboleh lembut hati. Nanti yang makan hati bukan dia, tapiaku. Aku mesti kuat. Aku harus belajar lupakan dia. Aku tidakboleh terus layan perasaan.“Apa lagi? Pergilah on YM kau. Dia mesti tengahtunggu kau tu.”“Tak adanya. Kalau aku kumpul pesanan aku katdia, aku rasa dah penuh tiga-tiga tong recycle bin kat depantu tau. Yang plastik, yang kaca, yang kertas, semuanya penuh.Tahu tak? Tapi, satu pun dia tak balas. Sedih hati aku ni, Tuhanaja yang tahu. Malas aku nak layan lagi. Buat sakit jiwa aja!”“Aik! Macam marah aja,” sakat Sharifah sambilter sengih.Aku mengeluh perlahan. Perlahan juga aku bangkit dari sisi Sharifah. Bergerak malas ke mejaku semula. “Bukan marah, tapi geram!”“Kau tak boleh nak salahkan dia, Diya.”Aku merenung tepat ke wajah Sharifah. Diamembela Si Charming tu? Ini tak boleh jadi. “Kau ni, kawan dia ke kawan aku?”“Kawan kaulah. Tapi, dalam kes kau ni, aku tak boleh nak sokong kau. Sebab aku rasa ni semua silap kaujuga.”Aku kerutkan kening. Apa pulak salah aku? “Apasalah aku?”“Yalah. Dah berapa puluh kali dia ajak kau keluar,ajak jumpa? Kau jual mahal. Memang padanlah dengan muka kau!”“Kau ni Sherry… mulut dah ada insurans belum?Kalau tak ada, better keep it shut. Okey?”“Amboiii marah nampak!” ujar Sharifah bersama gelak kecil.Aku menjeling sekilas. Memang betul juga kata kata Sharifah. Aku mengeluh lagi. “Entahlah Sherry... malasaku nak fikir.”“Haaa… ni tengok, dia hantar lagi. Aku rasa dia memang betul-betul nak cakap dengan kau la. Onlah…kesian dia…” ujar Sharifah sambil jari telunjuknya menujah ke skrin komputer.Aku menggeleng perlahan. “Tak ada mood la. Akutahu dia bukan serius pun nak kawan dengan aku. Nanti aku pulak yang makan hati sorang-sorang…”“Mana kau tahu? Entah-entah ni jodoh kau. Siapa tahu, kan?”Aku sengih. Yalah tu… banyaklah Sharifah punya jodoh.“Dia suruh kau on YM la Diya!” gesa Sharifah.“Kau tanyalah dia apa dia nak?”“Aku pulak?”“Tanya ajalah!”“Okey!” balas Sharifah sepatah. Jari-jemarinya laju menaip sesuatu. Kemudian dahinya berkerut merenung skrin komputernya.Aku sekadar memandang kosong gelagat Sharifah itu. Sharifah berpaling sambil tersenyum panjang.“Nak tahu apa dia cakap?” soalnya dengan senyuman meleret.“Apa dia cakap?”“Aku baca ya. Beritahu kawan awak tu, on la YM tu.I miss her so much. Betulll. Tak tipu… and, dia juga suruhkau buka e-mel. There is something for her. Special for her!”Aku termangu. Degup jantung tiba-tiba terasakencang. Tiba-tiba juga wajahku terasa membahang.Berderau darahku mendengar kata-kata yang dibaca oleh Sharifah. Kalau macam ni, boleh cair balik hatiku. Janganlahbuat aku macam ni, wahai Charming. Aku memandang wajah Sharifah.Sharifah mengangkat kening bersama senyuman nakal. Aku resah sendiri. Nak mengalah atau nak teruskan perjuanganku untuk lupakan dia?“So?”“Kau cakap kat dia, aku tak boleh nak online. PC aku problem.” Akhirnya aku memberi alasan.Sharifah tersenyum.“Lantak kaulah! Satu hal, jangan lupa buka e-melkau. Aku nak juga tengok apa yang special sangat tu!”Aku mencebik. Malas melayan kata-kata Sharifah.Padahal saat itu, hatiku memberontak ingin bersembang dengan Charmingku. Tidak! Aku mesti kuat!
Bab 2
♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤
CHARMING: Hai sweet! Hampir meloncat aku dari kerusi. Setelah hampir dua minggu, akhirnya aku dapat juga melihat Window ini.Window yang sangat-sangat aku rindu. Terasa senyumku saatini mekar bak jambangan mawar merah segar di atas meja penyambut tetamu. Sukanya hati aku. Bahagianya aku.Ugly Betty: Hi…Ugly Betty: Mana hilang? Lama x dengar citer. I tegur pun x nak jawab.Charming: Ada. Cuma…Ugly Betty: Cuma apa?Charming: Saja nak bagi u rindu. Ajak jumpa taknak!Aku tersenyum. Indahnya hari ini. Nasib baik aku batalkan niat untuk mengambil cuti sakit. Kalau tidak,kempunanlah hendak bersembang dengan Charmingku ini.Ugly Betty: Ingat dah lupa kita…Charming: Mana boleh lupa. Kalau orang tu… tak taulah pulak. Kan? Aku tersenyum lagi. Bahagianya.Deringan telefon sedikit mengganggu. Dengan agak malas aku mencapai gagang. Kenapalah perlu ada gangguan pada saat- saat indah seperti ini?“Diya… masuk bilik saya kejap!”Ha? Aku termangu. Ini betul-betul gangguan. Tak nak! Aku tidak mahu ke mana-mana pun. Aku ingin berada disini. Bersama Charmingku. Aku tak nak!“Kenapa encik?” soalku agak lemah. Harap-harapdia mendengar suaraku yang lemah bagai orang sakit ini.Encik Firdaus membatalkan niatnya untuk berurusandenganku. Bukan malas hendak bekerja, tetapi kerja yangEncik Firdaus hendak bagi ini, tidak kena pada masanya.Tunggulah aku selesai bersembang dengan Charmingkudulu.“Masuk!” Cukup tegas arahan daripada Encik Firdaus.“Yalah…” jawabku lemah. Mengacau betul! Orang baru nak berjiwang. EncikFirdaus ni… memang dengki tau!Ugly Betty: Kejap ya... bos panggil la!Aku diam seketika. Menunggu balasan. Tiada.Merajuk ke dia? Sudahnya aku cuma mengeluh kecil. EncikFirdaus ni… Perlahan-lahan, aku mengetuk pintu biliknya.Harap-harap Encik Firdaus tidak dengar. Bolehlah aku berlalu dengan senang hati. Terdengar suara menyuruh aku masuk. Dengar juga… rungutku sendiri. “Ada apa encik?”Encik Firdaus mengangkat mukanya. Kemudian tersenyum lawa. “Can you do me a favour?”Aku merenung wajah Encik Firdaus. Menunggu arahan sebenarnya.“Boleh?”Aku mengangguk. Ada ke tanya macam tu. Dah namanya aku ni pekerja, memanglah kena buat kerja. Lainlah kalau minta keluar dating ke… makan malam ke... barulahtanya boleh ke tak? Aku tersenyum kecil. Mimpilah akuhendak keluar dating dengan bos yang handsome ni.“Okey. Awak tolong buat filing untuk semua dokumen tu!” arah Encik Firdaus sambil memuncungkan mulut ke arah meja bulat di satu sudut biliknya.Aku akur sambil melangkah perlahan ke meja yang dimaksudkan. Mataku tertumpu pada beberapa dokumen diatas meja. Kebanyakannya bil dan penyata bank yang kelihatan seperti milik peribadi. Keningku sedikit berkerut.“Betul ke encik nak saya buat filing ni?”“Yalah. Kenapa?”“Tapi… ni semua macam dokumen peribadi aja.”“Memanglah. Saya nak awak failkan semua.Arrangelah macam mana pun. Janji, I can access it. Fast andeasy. Boleh?”Aku diam. Ini bukan kerja aku! Kenapa dengan Encik Firdaus ni? Dia nak mengurat aku ke? Biar betul… Aku menguntum senyum. Perasannya!“Saya tahu. Sepatutnya secretary saya yang buat.Tapi hari ni, Lisa cuti. So, can you do it for me?”Aku sengih. Malu. Encik Firdaus seolah-olah dapat membaca apa yang ada di dalam fikiranku. Bahaya ni! Akududuk sambil membelek dokumen. Berfikir cara filing yangpaling efisyen. Kononnya macam aku ni expert la. Puas akuberfikir, tetapi buntu. Fikiranku lebih pada Charmingku yang kutinggalkan di luar.“Errr… encik…”“Yes. Any problem?”Cepat-cepat Encik Firdaus bertanya sambil mengangkat muka menatapku tajam. Aiseh! Ni yang buat akukelu ni.“Errr… boleh saya buat kat luar? At my desk?”Encik Firdaus tidak menjawab. Cuma renungannyayang memberitahu aku, bahawa cadangan aku ditolak samasekali.“Kenapa? Ada masalah ke kalau buat kat sini?”“Tak. Bukan macam tu… cuma…”Encik Firdaus terus memandang menanti jawapan.Aku tunduk. Buat-buat sibuk menyusun kertaskertasdi hadapanku.“Diya… I’m waiting. Cuma apa?”“Tak ada apa-apa encik. Saya buat sekarang!”Encik Firdaus mengangguk perlahan. Kemudiankembali tunduk meneliti fail di tangannya.Aku mengeluh lemah. Selamat jalan Charming!Mesti selepas ini, dia akan menyepi lagi. Dan aku akankembali merindunya. Ini semua Encik Firdaus punya pasal!Kenapa perlu dia minta aku buat semua ini pada saat-saatyang sebegini penting. Menyampah! Agaknya aku memang tiada jodoh dengan Charming. Tetapi, aku betul-betul sukakannya. Aku betul-betul diburu resah apabila tidakdapat berbicara dengannya. Biarpun hanya jemari yangmenjadi medium bicara, namun itulah yang membahagiakanaku sekian lama. Aku bahagia melayan patah bicaranya.Nampaknya selepas ini, aku perlu kuat untuk belajar melupakan seorang insan bergelar Charming. Sedihnya…Aku mengangkat muka. Dalam diam aku merenungtajam pada Encik Firdaus yang leka dengan kerja-kerjanya.Bagai tersimpan rasa geram yang tidak berpenghujung dihati ini walaupun aku tahu ini semua bukan salah EncikFirdaus. Lelaki itu yang sebenarnya tidak serius denganku.Itulah kenyataannya. Tetapi, entah kenapa perasaan yang berbunga ini menafikan kenyataan itu. Perasaan yang berbunga ini sanggup menanggung peritnya sebuahkerinduan yang tidak berbalas. Bodohnya aku!Aku kembali tunduk, membuat kerja yang disuruh dengan tidak sepenuh hati. Selepas ini, kalau Encik Firdaus marah-marah lagi, gara-gara aku buat salah, aku tak kisah.Saat ini aku hanya ingin melayan perasaanku sahaja. Melayanrasa kecewaku pada Si Charming. Melayan rasa geramku pada Encik Firdaus. Melayan rasa sedihku, pada kebodohanku sendiri.

♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛Biarlah YM Berbicara♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛

♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤
Andai ada ingkar di hati, menepis wujud di sisi. Andai bibir kelu untuk hujani bicara indah pada kemarau hati.. aku rela jemari menjadi pengganti, menarikan irama indah cinta kita.. biarkan saja YM yang terus berbicara..

♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛♛♪♫•**•❤•**•♫♪♛
Bab 1..........

AKU cuma mampu tunduk, menyembunyikan wajah sebolehmungkin. Memang salah aku.Takkan nak menjawab pula. Dia bos... aku ni?“Awak ni kenapa? Ada masalah ke?”Laju aku menggeleng sambil mempamerkan sedikit senyum yang tidak begitu manis. Apa lagi yang aku mampu lakukan? Cuma senyum itulah buat menutupkecuaian sendiri.“This is not the first time, you know? Hari ni dahtiga kali awak buat silap. Itu dengan saya, dengan orang lain,tak tahulah! Cuba terus terang dengan saya, apa masalahawak sebenarnya?”“Saya yang tak buat betul-betul. Memang salahsaya. Maafkan saya Encik Firdaus. Lepas ni saya akan lebihhati-hati…”Encik Firdaus menatapku dengan renungannyayang mengancam. Membuat aku hampir terduduk, di kerusidi hadapannya. Sekali lagi aku tersenyum. Kali ini aku pastiakan rupa senyumanku. Senyuman gabra. Siapa yang tahandirenung jejaka sekacak Encik Firdaus?“Saya keluar dulu ya, encik. Saya ambil file debtoryang encik minta tu.” Aku bersuara lemah. Hairan dengan kecuaian sendiri. Kenapa perkara sebegini remeh pun, akuboleh silap?Encik Fidaus diam. Dia memandangku dengan pandangan tidak mengerti. Perlahan aku menggaru kepalayang tidak gatal. Cuba buang jauh-jauh perasan yang mulabertenggek di ranting jiwa. Janganlah pandang saya macam tu, encik. Perasan saya nanti! detik hatiku.“Encik…” panggilku perlahan. Manalah tahu kalau kalau Encik Firdaus sedang berangan. Tidak sedar sambilberangan, matanya tertancap padaku. Aku tersenyum dalam diam.“Hmmm… tak payah dulu. I nak keluar lunch.After lunch pass it to me. Okay!”“Kalau macam tu, saya keluar dulu ya?”Encik Firdaus mengangguk.Aku pula berundur perlahan. Tidak sabar untukkeluar dari bilik berhawa dingin yang tidak mendinginkan langsung itu! Cuma wajahku yang terasa pijar bila bertentang mata dengan bos yang tampan itu.“Diya…”Langkahku terhenti. Terasa mahu gugur jantung tatkala mendengar Encik Firdaus memanggil namaku. Tidak pernah dia memanggil singkatan namaku. Aku berpaling.“Fail ni? This is not what I want. Isn’t? So, keep itback.”Aku tersengih malu sambil mengangguk laju. Cepat aku mencapai fail yang dihulur oleh Encik Firdaus. Dan cepat juga aku bergerak keluar dari bilik itu. Tidak sanggup untuk melihat senyum lucu Encik Firdaus.Fail di tangan kuletak seketika di atas meja. Kejaplagilah aku simpan. Mataku tajam memandang skrin komputer. Mencari-cari Window yang aku rindu. Tidak ada.Aku mengeluh hampa. Mana dia pergi? Sudah hampir seminggu dia menghilang. Tidak mahu menjawab semuapesanan yang aku titipkan. Marahkah dia padaku? Marahkahdia apabila terlalu sering aku menolak ajakannya untukbertemu? Terdetik rasa hiba di hati. Terasa aku kehilangan sesuatu apabila tidak dapat membaca patah bicaranya di skrin komputer.“Hei, Diya! Apahal?”Aku tersentak. Mengerling sekilas pada teman disebelah. Kemudian mataku terpaku kembali pada skrin komputer.“Bismillahirrahmanirrahim...” Perlahan aku klikpada ikon Yahoo Messenger di sudut skrin komputerku.Melihat kalau-kalau dia online saat ini. Ada! Dia ada, tapi…kenapa pesanan dan sapaanku yang berbakul-bakul itu tidakdibalasnya? Sampai hati…. Sebak rasanya dadaku saat ini.“Diya…”Aku berpaling. Mengangkat kening tanda bertanya. Mulut terasa berat untuk kubuka.Sharifah tersengih.“Apa hal?” soalnya sekali lagi.“Apahal apa?” Soalannya kujawab dengan soalanjuga. Tidak faham akan maksud pertanyaan teman sekerjakuitu.“Kenapa Encik Firdaus panggil kau?”“Minta fail laaa.”“Hari ni, dah empat kali dia panggil kau. Kenapaek? Semenjak dua menjak ni… selalu sangat aku tengok diapanggil kau.”Aku tersengih. Mana tak selalu… aku asyik buatsilap aja. Semuanya pasal mamat poyo yang tengah buat akusedih ni.“Kenapa ek?” Sharifah bertanya lagi.Aku tidak terus menjawab. Masih menatap skrinkomputer di hadapanku. Mengharapkan ada keajaiban yangakan berlaku. Tak ada pun!Aku sedikit terperanjat tatkala jemari Sharifah menolak perlahan bahuku. Aku menoleh. Sharifah mengharapkan jawapan daripadaku rupa-rupanya.“Entah… dia minat kat aku kut!” balasku selamba.Sebenarnya tiada mood untuk melayan celoteh Sharifah yangmemang tiada noktah itu.“Ek hmmm…”Suara itu membuatkan wajahku membahang. Akutunduk memandang meja. Malunya! Kenapalah dia munculpada saat-saat ini? Kenapalah mulut aku cabul sangat? Ish,malunya aku!Sharifah tersengih sambil mengetuk-ngetuk meja.Sengih yang mencabar kewibawaanku.“Siapa yang minat kat awak?”Aku mendongak perlahan. Dalam terpaksa, akucuba untuk bertentang mata redup milik Encik Firdaus. Takguna punya mulut! Sanggup malukan tuannya sendiri. Lepas ni… kena hantar pergi sekolah ni. Ajar hormat tuan sikit.“Errr… Mat Bangla kat production encik. Dia selalukacau saya. Ha… betul tu… betulkan, Sherry,” ujarku tergagap-gagap sambil memandang wajah Sharifah yang mengulum senyum.Sharifah mengangguk laju menyokong kata-kataku.Sekali pandang, reaksi Sharifah nampak berlebih-lebih pula.Encik Firdaus tersenyum manis. Aduh… dia taktahu ke, senyumannya tu boleh buat orang tergoda?“Tak keluar lunch ke? Jomlah, saya belanja,”pelawanya sambil tersengih.“Errr... tak apalah! Dah kenyang encik…”“Sharifah?”“Encik belanja?”“Yes. All on me. Jom la, ajak staf lain sama. Andyou… Diya, jom la!”“Saya betul-betul kenyang. Terima kasih.”“Sure?”“Yes!”“Kalau macam tu, nak buat macam mana, ya tak?Agaknya, tunggu Mat Bangla awak belanja ya?” gurau Encik Firdaus.“Eh, mana ada… tak adalah!” jawabku malu-malu.Sejak bila pula Encik Firdaus pandai bergurau dengan staf ni?Ish… musykil betullah! Agaknya hati tengah senang kut?“Sharifah… shall we?”Sharifah mengangguk sambil mengangkat punggung.Encik Firdaus bergerak ke ruangan penyambut tetamu.Sharifah pula berlari-lari kecil sambil tersengih memandangku. Aku mengeluh perlahan sambil menongkat dagu. Mataku kembali kaku memandang Yahoo ID yang kurindu. Manalah dia pergi? Kenapalah dia buat aku macamni? Tidak tahukah dia betapa beratnya beban rindu yang kutanggung saat ini? I miss you sayang!!! jerit hatiku tiba tiba.Sayang? Siapalah sayang tu? Hesy! Memang aku dilanda perasaan tahap kronik ni. Kalau dibiarkan boleh melarat jadi sakit jiwa ni. Tak nak!!!

>>>:::::yeah..yeah,,,yeah,,,,::::>>>>

yeeeeeeeeeeeehhhh...
test struktur data xjd sbtu nie..he3 tp...still kne stdy gak...hmmm
di ganti 8 mac...kt F2 jam 8-10mlm...
boooooooosan sgt2 arini...hmmm wt penat bgn pg td...xde klas lab plk...adeh..
tp kne ciapkn lak diskrit math coz kne submit arini....adeh..
nie da ciap cume tinggal nk anta jek jap lg..
rse cm nk tdo...tp pas alik dari kmpus bnda la...he3

Khamis, Mac 04, 2010

..::::Test...test...test...:::...

adeh...
minggu nie byk tol test...tension rase...
smlm kne pening2..xlarat..terus tdo..
klas pg td sempat muntah sekejap..hmmm mmg de tanda2 nk demam...
tp wt selambe jek...kuatkn bdn...hu3
nie da ok ckit da..
alhamdulilah....
sabtu nie de test struktur data......aaaarrrrggghhh....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

~AidilFitri 2010~

Terdapat ralat dalam alat ini